Spring naar inhoud

Actueel

Hoe kan je je beter presenteren.

Woensdagochtend 23 oktober kwam Chris Alfons in het Poortershoes ons een kleine workshop geven over hoe je je beter kunt presenteren in een sollicitatiegesprek of tijdens een netwerksessie. Chris heeft naast zijn baan als presentatiecoach bij DUO zich steeds meer toegelegd op het coachen van mensen en bedrijven. Jezelf presenteren kan het verschil maken, en is in veel gevallen te leren. Hij gaf in elk geval wel het goede voorbeeld, want bij zijn performance straalde er aan alle kanten energie richting zijn toehoorders.
Via: wat is je doel, authenticiteit, wie ben ik, hoe kom ik over, en mindset werden we getriggerd om in te gaan op ons gevoel tijdens een gesprek.
Chris drukte ons liefdevol op het hart: whatever, blijf jezelf!
Vul niet in wat jij denkt dat de ander denkt, maar ga uit van jezelf.

Ga ook bij een sollicitatiegesprek uit van het voeren van een gesprek.
Focus op het gesprek en durf jezelf te laten zien, maar blijf ook bij jezelf, want dat ben je.
Het doel van het sollicitatiegesprek is niet het krijgen van die baan, maar het voeren van een zo goed mogelijk gesprek. Ook jij moet een goed gevoel hebben bij de ander. Dat wordt bij een sollicitatiegesprek heel vaak vergeten.

 

Dit (foto) is wat je krijgt als je met Chris in gesprek bent. Hij shined helemaal en niemand wil hem tegenspreken. Of ons dat ook gaat lukken is niet helemaal zeker, een hele boeiende ochtend was het wel.
Chris Alfons, presentatiecoach

http://www.chrisalfons.nl/
mailto:info@chrisalfons.nl


Geschreven teksten maken geen geluid. Ze kunnen wel een hoop lawaai veroorzaken..

Woensdag 19 juni hadden wij Marian Stoppelenburg te gast in het Poortershoes. Marian heeft Nederlands gestudeerd, docent HBO en WO en vlak voor haar 50ste heeft ze het roer omgegooid en is ze voor zichzelf begonnen. Zij liep in haar werk voortdurend aan tegen beroerde teksten, zelfs op HBO-niveau. Wij breien zinnen aan elkaar. Teksten zijn vaak veel te lang, onbegrijpelijk en bevatten vaak teveel (werk)woorden en zijn daardoor niet effectief. Gaan, zullen, worden zijn allemaal ballastconstructies. Dat moet anders. Dat kan anders.
Als ondernemer ontwikkelde zij de methode voor tekststrategie, Drie Denkstappen naar Sterke Teksten.

Motief: een sterke tekst zorgt voor een waardevolle ontmoeting. ( google die Kraft der Wörter)

Change your words, change your world!

 

Aan de hand van praktijkvoorbeelden ontdekten wij, waarom een tekst niet effectief is en hoe je dat probleem oplost en vanaf nu voorkomt. (video: teksten bakken).

Veel sollicitatiebrieven lijken op elkaar en het is juist de bedoeling om op te vallen.
Een tekst voor iedereen is een tekst voor niemand. Wat is tekststrategie dan wel?

Tekststrategie is gestructureerde tekstvoorbereiding, tekstbeoordeling en tekstanalyse. (goed nadenken, focussen en keuzes vastleggen voor je begint met (her)schrijven))

Marian gebruikt hiervoor het tekstvoorbereidingsformulier TVF2019, waarin je in drie denkstappen komt tot een sterke tekst. Deze werkwijze toepassen op een sollicitatiebrief is een verademing: je leert direct te komen tot de kern van jouw boodschap, een sterk argument, waarom ik degene ben die het best bij jouw bedrijf past. Hoe bereik je dat? Hoe sterker je inzoomt op de specifieke lezer, des te sterker komt het bij de ander over. Tekststrategie zorgt voor een blije lezer! Marian zorgde woensdagochtend in elk geval voor blije TalentPlussers! Meer lezen? Google tekststrategie.

Website: www.consonante.nl
Een ander bijzonder sociaal initiatief: www.connectingfriends.net
Email: mail@consonante.nl (een betere wereld begint met een ontmoeting)


Waarmee ga jij deze week aan de slag?

TalentPlus Groningen ontving op 22 mei 2019 Carina Wolters, loopbaanassistent bij de GunFactorVerhoger: https://degunfactorverhoger.nl/ 

Carina begeleidt mensen in een zoektocht naar ander werk, werken in een andere branche, loopbaan keuzes.
Na een korte introductie van zichzelf vraagt Carina de leden van TalentPlus om eens 15 kwaliteiten van zichzelf op te schrijven en daagt uit om dat ter plekke te doen.
De meeste vinden dat erg lastig. Carina gaf aan dat dit heel gebruikelijk is, de meeste mensen kunnen wel een paar kwaliteiten noemen, 10 of 15 lukt maar moeizaam. Carina legt uit dat het belangrijk is dat je veel kwaliteiten kan benoemen. Je kunt jezelf daarbij helpen door het 360o feedback formulier door (oud-)collega’s, vriendinnen, je partner, je buren enz. in te laten vullen.

De tweede uitdagende vraag die Carina stelde was: ”noem eens 10 bedrijven waar je zou willen werken, zoek eens uit wie daar de beslissers en wie de beïnvloeders zijn en maak via LinkedIn contact met hen ”.

Carina vertelde dat bedrijven meer geïnteresseerd zijn in medewerkers die bedrijfsgericht zijn dan in medewerkers die meer functiegericht zijn.

Alles wat je aandacht geeft groeit. Bedrijven zijn meer geïnteresseerd in bedrijf-gedreven medewerkers dan in functie-gedreven medewerkers

Ook de sollicitatie ijsberg kwam aan de orde. Op de vacatures die bovenin de ijsberg gepubliceerd worden reageren werkzoekenden soms wel in erg grote aantallen. Je kan effectiever werk vinden als je bij het ontstaan van vacature al in beeld bent. Daarom is netwerken onderin de ijsberg belangrijk. Daar kan een zorgvuldig gebruik van LinkedIn behulpzaam zijn en is het opbouwen en onderhouden van je netwerk een belangrijke taak.

Carina sluit de ochtend af met een aantal praktische tips.
Zorg dat je een goede eerste indruk maakt, dit vindt veelal online plaats. Wees herkenbaar als de persoon die je wilt zijn, op alle media.
Het was een inspirerende ochtend.

 

 


Het verhaal van Eva Noort in een notendop of theedoosje

Woensdag 15 mei kwam Eva Noort reeds om half 10 bij ons binnenstappen, omdat ze toch op loopafstand van het Poortershoes woont en ze wel wilde weten, wat wij zoal deden.

Na onze vaste agendapunten en de koffie kwam Eva een inkijk geven in haar levens/loopbaanportret. Als klein meisje verslond ze al boeken, op zoek naar de verhalen en de impact, die verhalen kunnen hebben in iemands leven. Geen wonder, dat ze geschiedenis ging studeren en later psychologie en een specialisatie in loopbaanbegeleiding. Altijd waren de mens, zijn drijfveren en zijn verhalen de rode draad.
In die zin kan Eva je behulpzaam zijn met:
- Het opstellen van een loopbaanportret
- Het opstellen van een levensportret
- Workshop Career Writing
- Workshop schrijven van herinneringen

Met haar aanpak heeft ze aan twee tot drie gesprekken genoeg om de essentie van jouw verhaal in kaart te brengen.

Door middel van career story interview gebruik je je levensgeschiedenis als rode draad voor een loopbaanportret. Wat wil je, wat drijft je en wat is jouw verhaal? Het portret geeft je inzicht in jouw ontwikkeling als mens, wat je motiveert in het leven zodat je met zelfvertrouwen de juiste keuze kunt maken voor de toekomst. Deze methode stopt als alle wat-vragen zijn omgezet in een portret. Hoe je verder moet, doe je zelf, met de hulp van jouw portret.
Met een levensportret krijg je zicht op de rode draden in jouw leven aan de hand van herinneringen, gebeurtenissen en de gevolgen daarvan voor jouw leven.

We kennen toch allemaal het theezakje met de vraag: wat is jouw levensverhaal?

Meer informatie: http://www.kleinegroteverhalen.nl


Mali meets TalentPlus Groningen

Als lid van TalentPlus Groningen heb ik op 6 maart de presentatie van Marco Agema, ondernemer, bijgewoond. Marco gaf inzicht in hoe zijn vader een bloeiende onderneming tot stand wist te brengen in Groningen, en hoe hij van jongs af aan meegezogen werd in de familiezaak. Daaruit groeide hij zelf tot een gedreven en bewuste ondernemer.

Ik ben maatschappelijk werker van beroep, toch sprak deze presentatie mij goed aan, want ik voel me aangetrokken tot de onderneming. Ik kom uit Mali, een land waar handel van oudsher een zeer belangrijke rol in de economie speelt. Veel vrouwen verdienen de kost met handel als hoofdbezigheid, anderen bedrijven het naast hun dagelijkse activiteiten; het maakt niet uit of ze op kantoor werken of traditionele beroepen uitoefenen zoals landbouw, haar vlechten of huisvrouw zijn. Kortom, handel zit Malinezen in het bloed, niet alleen vrouwen, maar ook mannen.

Als kind was ik al op mijn eigen manier actief in dit vak in Mali. Sinds ik in Nederland ben, heb ik meerdere keren geprobeerd spullen uit Mali hier te verkopen. Niet altijd met succes. Toch sinds ik 2 jaar geleden met mijn betaalde werk ben gestopt, is handel één van de opties die ik constant overweeg. Niet alleen als inkomensbron voor mijzelf, maar ook om een bijdrage te leveren aan de Malinese en Afrikaanse economie die te lijden heeft onder hardnekkige internationale uitbuitingsystemen.

Vanuit die interesse heb ik de presentatie van Marco met aandacht gevolgd. Na afloop vroeg ik of ik een afspraak met hem zou kunnen maken voor informatie en advies over ondernemen in Nederland. Een maandje later had ik een gesprek met hem. Een van de vele nuttige adviezen die ik kreeg was om een aantal artikelen in mijn omgeving te testen.

Dat deed ik dus op 1 mei met mijn groepsgenoten van TalentPlus Groningen. Ik kreeg ruimte om sieraden, houtsnijwerk, wand/tafelkleden, mandjes, etc. tentoon te stellen. Mensen mochten de spullen beoordelen door er een waarderingscijfer tot 5 en een prijs aan te geven. Het was een succes, iedereen heeft met plezier meegedaan, veel artikelen hebben hoge cijfers en prijzen gekregen. Volgens de reacties van mijn groepsgenoten “was het net een cultureel uitstapje”. De expositie hebben we afgesloten met sambussa, Afrikaanse / Arabische hapjes.

Bij deze nogmaals hartelijk dank aan TalentPlus Groningen. Ik voel me gestimuleerd om verder met deze droom te gaan.

Augustine Niaré

 

 


TalentPlus brengt haar leden in contact met JobRotary.

Op woensdag 24 april verwelkomden onze leden Janita Hulzinga van JobRotary op onze wekelijks overlegochtend in het Poortershoes. Janita, zelf werkzaam bij Lentis, gaf een toelichting op wat Job Rotary voor ons kan betekenen.
Janita maakt deel uit van JobRotary Groningen Centrum en coördineert daarvoor de contacten. Ook doet ze de intakes. Binnen het netwerk van JobRotary is veel kennis aanwezig over de economie, politiek en financiën in het noorden van het land. Werkzoekenden worden door het UWV wel gewezen op het bestaan van Job Rotary, hoewel niet altijd standaard, aldus Janita.
Wat doet JobRotary? Je wordt in contact gebracht met leden van Rotary die met je in gesprek gaan over je zoektocht. Waar heb je gewerkt, wat interesseert je? Waar kun je zoeken naar vacatures? Wie heeft contacten binnen een bepaald gebied? Met wie zou ik een gesprek kunnen oefenen? Welke indruk maak ik op een gesprek? Als je wilt gaan beginnen als ZZPér: hoe pak je dit aan? Waar liggen je mogelijkheden?
Wat doet Job Rotary niet? Er wordt niet gebruik gemaakt van eigen contacten om iemand aan een baan te helpen. Dit is een principieel uitgangspunt van Job Rotary, en het is goed dat dit ook in het overleg werd benadrukt om misverstanden te voorkomen.
De doelgroep van Job Rotary zijn oudere werkzoekenden, in feite ook de leeftijdsdoelgroep van TalentPlus. De contacten (77 op dit moment binnen Job Rotary) liggen in een breed scala: ICT, overheid, gemeente, etc. Op verschillende sectoren kan men zich oriënteren. Op basis van kennis van een van de sectoren wordt je aan iemand gekoppeld. Soms klikt het, maar soms ook niet. Maar dat hoeft niet in de weg te staan dat het door kennis en contacten toch succesvol kan zijn.

Op dit moment worden 5 personen begeleid. Je wordt zelf geen lid van Rotary. Voor iedere beroepsgroep is een persoon vertegenwoordigd. Aanmelden kan via de landelijke website, op basis van je postcodegebied wordt je binnen 1 tot 2 maanden aan iemand gekoppeld, daarna vinden binnen een half jaar een aantal gesprekken plaats.

Aan het eind van de ochtend was er uiteraard ruimte voor vragen vanuit onze groep. Kortom, een informatieve ochtend die weer nieuwe deuren opende voor onze leden! En natuurlijk dank aan Janita!


De alchemie van het ondernemen.

TalentPlus Groningen ontving op 17 april 2019 Marian Nissink, schrijfster van het boek “De Alchemie van het ondernemen”.

Netwerken is niet alles over jezelf vertellen.
Netwerken is belangstellend reageren
op de ander en in je reactie laten blijken dat je de ander gehoord en gezien hebt.

Marian coacht ondernemers en schrijvers, organiseert yoga-schrijf retraites, maakt online cursussen. Kortom werk waar ze blij van wordt.

Marian heeft verschillende banen gehad die zij zelf heeft opgezegd om weer een nieuwe weg in te slaan.

Een van de leden van TalentPlus Groningen heeft Marian leren kennen toen zij nog als makelaar werkte. Marian zet de leden van TalentPlus Groningen aan het werk met een oefening. We schrijven allemaal onze naam op een stukje papier. Dat neemt Marina weer in en deelt ze vervolgens weer willekeurig uit. Dan vraagt Marian om op het papiertje, in één woord de betrokken persoon te beschrijven, een woord dat je eerste indruk van deze persoon weergeeft. Vervolgens geef je het briefje door en schrijf je voor de volgende je indruk in één woord weer op. Dit net zolang tot iedereen een woord over de persoon wiens naam op het papiertje staat heeft opgeschreven.
Marian bespreekt vervolgens het resultaat. Van belang is om te kijken of je jezelf herkent in die woorden en of ze passen bij hoe je zelf denkt wat je bij de eerste indruk bij anderen oproept. Met deze feedback kan je beslissen of het bij je past of dat je er iets aan wilt veranderen.
Een eenvoudige en effectieve manier om naar je zelf te kijken.

 

 

 

 

 

 

Marian sluit de ochtend af met een aantal tips over netwerken en over het voorbereiden op sollicitaties.

Het was een leerzame ochtend.


Een uitgebreide blik op de noordelijke arbeidsmarkt.

Op woensdag 3 april verzorgde Regina van der Werf van de Arbeidsmarkt Regio Groningen van het UWV een informatieve ochtend bij ons in het Poortershoes. Uit de eerste hand kregen we een uitgebreide presentatie over de situatie van de werkgelegenheid in het noorden van ons land.

Regina liet ons een aantal overzichtelijke sheets zien met de situatie per arbeidsmarktregio, met daarbij voor welke sectoren het grootste spanningsveld bestaat in vraag en aanbod van werk. Ook de belangrijkste oorzaken als frictiewerkloosheid, geografische discrepantie, opleiding, ervaring en vaardigheden, arbeidsvoorwaarden, beeldvorming, plotselinge toename van aanbod, technologische ontwikkelingen, seizoensinvloeden, leeftijd en motivatie kwamen voorbij.

Er werden twee manieren toegelicht om naar de arbeidsmarkt te kijken, vanuit de werkzoekenden en vanuit de werkgevers. Voor beide groepen vormt de mismatch in vraag en aanbod het probleem. Er zijn steeds meer moeilijk vervulbare vacatures, vooral in de sectoren zorg&welzijn, techniek, bouw en ICT. Ook het aantal vacatures in de economische en administratieve sector neemt inmiddels weer toe.
Daartegenover staat nog steeds een groot aantal werkzoekenden die echter niet voor de vacatures in aanmerking komen.

Hierin is opleiding natuurlijk belangrijk. Werkzoekenden kunnen in aanmerking komen voor scholing, dit kan via de adviseur werk van het UWV worden aangevraagd, maar hier zijn natuurlijk wel een aantal criteria aan verbonden, zoals zicht op een baan en de afweging nut/noodzaak versus rendement. Een voorbeeld hiervan is de IT Academy, waar wel een degelijk selectieproces aan ten grondslag ligt, dit om te grote uitval tijdens het opleidingstraject te beperken.

Aan het eind van de ochtend was er uiteraard ruimte voor vragen vanuit de groep en kwamen onderwerpen als IOW en IAOW aan bod, ook belangrijk voor onze groep Talent Plussers. Daarnaast werd ook nog gewezen op de mogelijke financiële voordelen voor werkgevers bij het dienst nemen van WW-ers.
Ook kwam het Werkfestival ter sprake, momenteel wordt nagedacht over alternatieve mogelijkheden zoals inloopmiddagen en een meer branchegerichte benadering.
Een geslaagde ochtend met veel informatie!


‘De Broekriem’ op bezoek bij TalentPlus Groningen

Op woensdag 27 maart 2019 is Corina Rozema van Stichting ‘De Broekriem’ te gast op de wekelijkse bijeenkomst van TalentPlus Groningen. Corina gaat ons meer vertellen over ‘de Broekriem’ waar zij zich momenteel als Eventmanager voor de regio Groningen voor inzet.

Stichting de Broekriem is een activiteitenplatform voor én door werkzoekenden, de basis is gelegd in Utrecht, en het platform is nu actief in 25 steden en wordt gerund door ca. 150 vrijwilligers en er zijn ca. 330 trainers actief. Het is een vrijwilligersorganisatie zonder winstoogmerk, er wordt ook geen inschrijfgeld gevraagd of contributie geheven, wel wordt er een vrijwillige uitschrijfbijdrage van je gevraagd als je een vaste- of parttime baan hebt gevonden. De doelgroep is ‘de werkzoekende’ hoewel de praktijk uitwijst dat vooral de wat hoger opgeleiden zich aangetrokken voelen tot het concept van ‘de Broekriem’, welke wordt gekenmerkt door o.a. netwerken, werken aan jezelf, uitwisselen van ervaringen, leren van elkaar en ‘halen en brengen’. Dit wordt o.a. bewerkstelligd in zgn. events die gemiddeld 1 keer per maand in een regio worden georganiseerd en waar men zich vrij voor kan aanmelden. In deze events komen bijv. (gast)sprekers aan het woord met een thema dat aansluit bij het zoeken naar werk, maar het kan ook bestaan uit een interactieve workshop over bijv. het maken van een goed C.V. of een LinkedIn profiel. Ook de eigen ontwikkeling, het menselijk- en materieelaspect en aandacht voor elkaar zijn belangrijke thema’s. Het is opvallend hoeveel overeenkomsten er zijn tussen ‘de Broekriem’ en TalentPlus, hoewel ook niet verwonderlijk gezien het uiteindelijke doel van beide, het vinden van werk. Uiteraard zijn er ook verschillen, TalentPlus Groningen is een vereniging, komt wekelijks bij elkaar op een vaste locatie en kent wel een vorm van contributie, het lijkt iets minder vrijblijvend. Weer een leerzame ochtend voor de TalentPlussers waarvoor wij Corina hartelijk bedanken voor haar tijd en enthousiast betoog.

 


Aan het werk met Auko

Op woensdag 13 maart nam Auko de leiding bij de bijeenkomst van TalentPlus Groningen. Niet alleen externe sprekers worden uitgenodigd om de leden van TalentPlus Groningen te inspireren, ook eigen leden krijgen daar ruimte voor. Auko nam ons mee naar de wereld van de SWOT, de SOAR en de STARR. Methodieken om in beeld te brengen wat je sterke kanten zijn en welke kansen je ziet om je doel, werk vinden, te realiseren. Auko leidde de ochtend in met een kort college over de SWOT analyse. Daarbij maakte hij gebruik van de leergang TalentPlus, uit 2015. Auko vulde de theorie aan met praktische voorbeelden. Ook de SOAR analyse en de STARR methode werden kort toegelicht. Na een korte pauze werden de leden van TalentPlus aan het werk gezet om een eigen SWOT analyse te maken en die vervolgens in groepjes met elkaar te bespreken. Het was een bruisende ochtend en de leden van TalentPlus Groningen gingen naar huis met inzicht in de eigen sterke kanten.

 


Een energieke ochtend met Marco Agema

TalentPlus Groningen ontving op 6 maart 2019 Marco Agema, ondernemer, initiatiefnemer “Snackbar van de toekomst”, adviesbureau Denken Doen Duurzaam, voorzitter stichting Planet 3PO. Het thema voor deze ochtend was betekenisvol ondernemen en duurzame voeding.

Marco begon met ons mee te nemen in zijn ontwikkeling in het ondernemersgezin Agema waarin hij van zijn vader en moeder het voorbeeld kreeg dat hard werken goed, dat waarde toevoegen een belangrijk kenmerk van succesvol ondernemen is. Marco is na zijn schooltijd bij zijn ouders in het bedrijf gaan werken en kreeg de leiding over 5 winkels en 1 cafetaria.
In 2004 werd Marco eigenaar van het cafetaria. Hij richtte zich op het constant houden van de kwaliteit van de producten door receptuur op te stellen en het invoeren van de hygiëne code. Daarnaast leerde hij dat een manager niet alles zelf hoeft te doen en dat delegeren van taken ook een andere prettige betrokkenheid van medewerkers tot stand brengt. Hij rationaliseerde de werkprocessen en liet externe kwaliteitscontroles uitvoeren om daarmee een keurmerk te verkrijgen.
Marco werd vader in 2006. Deze verandering in zijn persoonlijk leven bracht hem op de vraag in welke wereld zijn dochter zou opgroeien en welke bijdrage Marco zelf aan deze wereld leverde. Marco dacht na over de vraag “wat zijn mijn waarden nu en waar wil ik over 10 jaar staan”. Hij ontwikkelde daarmee ook een visie en een missie voor zijn onderneming.
Marco ontdekte dat een visie leidde tot een focus en dat hij meer behoefte had aan kennis over zijn markt, zijn producten en zijn concurrenten. Het leidde tot een wijziging in de inkoop en verkoop strategieën. Zijn belangrijkste inzicht was dat er geen standaard aanpak voor hem bestond maar dat geïnformeerd zijn over je eigen producten en processen voorwaarde is om waarde toe te kunnen voegen.
Marco vond steun voor zijn inzichten in een aantal boeken die hij las. Dit waren o.a. Rhonda Byrne (The Secret), Steve Jobs, Jesse Kleijer en Kees Klomp (Handboek Betekenisvol Ondernemen) en Gunter Pauli (De Blauwe Economie).
Marco wil zich nu verder bezig houden met verduurzamen, hij volgt zijn hart en heeft ons laten zien dat het een begaanbare weg kan zijn om na te denken over: “ Waar wil ik straks staan” en “Welke stappen kunnen me daar brengen” en verwacht niet dat het allemaal in een keer lukt en te overzien is.

Ga het avontuur aan en kijk waar je kan komen!


Aan de wind met EAZ!

Op dinsdagavond 19 februari heeft TalentPlus Groningen, gemotiveerd door de duurzaamheidsfreaks onder ons, een bezoek gebracht aan Enschede Aan Zee, gevestigd in Hoogezand en de producent van de vele kleinere windmolens, die ingepast in het Groninger landschap aan de randen van boerenerven met hun typische houten bladen en staart staan opgesteld. Een heel ander beeld dan de grote windmolenprojecten, die de mensen in Oost-Groningen van regeringswege voorgeschoteld kregen. Enschede aan Zee? Ja, de Haagse studenten, de oprichters van deze onderneming, bevonden zich vaak plankzeilend aan de stranden van de Noordzee tijdens hun technische studie aan de universiteit Twente. Het idee van deze innovatieve molen werd geboren op de boerderij van één van de oprichters, wiens ouders aan energiebesparing wilden doen. Gedacht werd aan zonnepanelen, maar de universiteit Twente-studenten adviseerden een windmolen te plaatsen, te bouwen door de studenten zelf. Dat was nog geen zes jaar geleden. De surfplanken werden opgeborgen, de overalls werden aangetrokken en door de wetenschap dat niets technisch onmogelijk is en logisch nadenken werd een prototype van een windmolen geproduceerd. Bij nader inzien toch iets te klein, vervolgens ontstond de EAZ-twaalf. Inmiddels is de juiste hoogte van de mast, de bladen en de staart wel bepaald. De club is flink gegroeid (43) en produceert inmiddels 8 windmolens per maand. De meeste zijn in het Groninger landschap te aanschouwen. Inmiddels wordt de blik ook richting Noord Duitsland gericht. Daar zijn nog wel wat uitdagingen (bureaucratisch vergunningstelsel, veengrond in de moren). Niet alleen boeren profiteren van de windmolens, ook in dorpen zijn al diverse coöperaties ontstaan, gebruik makend van de EAZ-twaalf. Een heel transparant product en als je wilt, kun je alles overlaten aan EAZ, subsidietraject, vergunningen en financiële onderbouwing. Daar zijn boeren ook op gesteld, een systeem dat werkt en waar je zelf geen werk van hebt.

In de houten bladen productiehal worden de surfplankachtige bladen met de grootste zorg voor de kleinste details in model geschaafd. Hier geven Wouter en Bart uitleg. Een bijzonder geslaagd bedrijfsbezoek bij een bevlogen stel ondernemers.


Een dagje Filosofie met Roel Klopstra.

Op woensdag 6 februari 2019 had TalentPlus Groningen door het bezoek van Roel Klopstra een beetje haar eigen ‘Dag van de filosofie’.
Roel trapt af door eerst iets over zichzelf te vertellen, daarna volgt een korte uitleg over filosofie, via Socrates, Plato, Aristoteles en Rousseau komen we aan in de tegenwoordige tijd, waarin we denken dat het leven maakbaar is, dat alles mogelijk is, alles moet kloppen. Een kenmerk van het hedendaagse gedachtengoed is dat wel of niet succesvol zijn vooral aan onszelf ligt. Dit legt een grote druk op mensen wat weer kan leiden tot allerlei (levens)vragen en problemen.

Na een lange carrière in allerlei managementfuncties heeft Roel nu een eigen Filosofische praktijk waarin hij mensen op individuele basis, maar ook in groepsverband, op filosofische wijze kan helpen met het oplossen van (levens)vragen, dit gaat vooral door de mensen zelf aan het denken te zetten.
Roel bewerkstelligt dit proces van nadenken door het voeren van individuele-, of groepsgesprekken waarbij hij goed luistert en doorvraagt.Op deze manier bereikt Roel dat je anders tegen de vraag (het probleem) aan leert kijken, en daardoor leer je op een andere manier denken en kijken.

We gaan dit eerst in tweetallen oefenen waarna we dit in groepsverband gaan doen, het thema is (uiteraard) werk en hoe je hier tegenaan kijkt.
Heel veel facetten komen naar voren zoals: hoe belangrijk is werk, bepaalt werk wie je bent?, is het belangrijk voor je status, wat is status?, wat vind je belangrijk in je werk, evenwicht werk/privé, betaald werk versus vrijwilligerswerk, invulling en structuur, ontplooiing, waardering, leven om te werken of werken om te leven, wie ben ik versus wat doe ik, je bent meer dan je werk etc.

Het was een zeer levendige ontmoeting waarbij de leden van TalentPlus Groningen goed aan het denken zijn gezet, je merkt al snel dat je op een bepaalde manier tegen zaken aan kunt kijken terwijl een ander hier weer een heel andere kijk op heeft, nieuwe inzichten, die stof tot nadenken geven, verbluffend wat er in zo’n korte sessie al naar boven komt. Een zeer inspirerende morgen voor de Groninger TalentPlussers met veel dank aan Roel Klopstra.

Voor de website van Roel: https://www.roelklopstra.nl/


Nieuwjaarsborrel

Op vrijdag 11 januari hadden we een nieuwjaarsborrel georganiseerd met de leden van Talentplus. De locatie was de gezellige bierproeverij De Prael aan het Boterdiep te Groningen. Een van de leden van Talentplus Ipo Westra, is daar namelijk als vrijwilliger aan het werk. De Prael is een project van Werkpro. Dit is een re-integratieorganisatie die mensen begeleidt in Noord-Nederland. Middels deze bierproeverij / eetcafé krijgen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gelegenheid om werkervaring op te doen. Op termijn moet er een heuse bierbrouwerij direct naast het eetcafé komen zodat ook daar arbeidsplaatsen ontstaan.

Zo rond zeven uur was iedereen aangekomen. Eerst was er uiteraard een rondje koffie en thee maar al snel daarna werden de eerste speciaal bieren besteld. Na een tijdje volgde een korte rondleiding in de ruimte naast het eetcafé waar de bierbrouwerij zal verrijzen. Geconfronteerd met het aantal plastic wegwerp bierfusten werd er door enkele leden van Talentplus een aantal suggesties gedaan om deze op een creatieve manier te verwerken.

Aan het einde van de avond bleek dat iedereen het erg naar zijn zin had gehad. Men vond het café er gezellig uitzien en was zeker van plan om er eens terug te komen. Ook hapjes die geserveerd waren vielen erg in de smaak. Als de bierbrouwerij operationeel is zal er een rondleiding voor de leden van Talentplus georganiseerd worden.


CNV op bezoek bij TalentPlus

Op woensdag 12 december 2018 hadden wij als gastspreker Jan Kampherbeek van het CNV op bezoek. Jan is bij CNV-vakmensen werkzaam als CAO onderhandelaar, hij doet dit voornamelijk voor de schoonmaakbranche, maar is ook actief bij o.a. Philips (Noord), AVEBE en in de metaal (o.a. Scania).
Hij kent het klappen van de zweep op de werkvloer want hij is o.a. werkzaam geweest als stuurman op de grote handelsvaart.

Jan neemt ons op boeiende wijze mee in de wereld van het onderhandelen, met veel interactie met de groep TalentPlussers en doorspekt met (soms hilarische) praktijkvoorbeelden.

 

Vele aspecten van het onderhandelen komen aan de orde, zoals bijv. de vraag ‘wanneer moet en kun je onderhandelen?

Het antwoord hierop is dat:
1e er tegenstrijdige belangen moeten zijn, anders kun je beter gaan samenwerken
2e je elkaar nodig moet hebben (afhankelijkheid) en
3e moet er de bereidheid zijn om concessies te doen anders is onderhandelen zinloos.

Nog meer aspecten komen op een logische manier aan de orde, zoals standpunten, belangen, machtsbalans, sfeer, inhoud, procedures en dilemma’s.
Jan besteedt hierna nog aandacht aan het thema ‘loonsverhoging vragen’ hierbij komt o.a. aan de orde wat een geschikt moment is om dit te doen en hoe je je hierin gaat opstellen (lichaamshouding), ook komt het onderwerp gespreksvoering hierbij aan de orde.

Kortom een zeer leerzame en tevens geanimeerde morgen voor de TalentPlussers met een groot applaus voor Jan Kampherbeek.


TalentPlus Groningen WORK MATTERS

Op woensdag 14 november 2018 kwam drs. Marga Williams-Postma ons bezoeken op ons vaste stekje in het ‘Poortershoes’ in Groningen. Marga is sinds 2012 zelfstandig professional, zij noemt zichzelf ‘loopbaanpsycholoog’ en richt zich daarbij o.a. op loopbaancoaching, outplacementbegeleiding en teambuilding. Zij doet dit door middel van het geven van workshops en trainingen, voornamelijk op het gebied van de gezondheidszorg en het onderwijs, ook is Marga actief als actrice.

Om ons wat meer te leren over onszelf en ons bewust te maken van onze drijfveren, talenten en loopbaanwaarden heeft zij een aantal ‘oefeningen’ meegenomen, te weten;

• Kwaliteitenspel
• Drijfverenspel
• Geef je talenten kleur
• Loopbaanwaarden oefening
• Sollicitatieoefening

Na een korte uitleg over de verschillende oefeningen kan ieder een keuze maken, waarna we in groepjes de verschillende oefeningen doen.

Gezien de grote opkomst van TalentPlus leden en daarbij ook nog eens 3 geïnteresseerde aspirant-leden, is het een gezellig geroezemoes in onze goed gevulde zaal, een aantal leden wijkt zelfs uit naar een andere ruimte. Na de leuke oefeningen, die weer veel losmaken, en die je niet alleen veel leren over jezelf, maar ook over de ander(en), wordt nog even nabesproken, enige reacties hieruit zijn;

• Er wordt je een spiegel voorgehouden
• Leren over jezelf
• Drijfveren duidelijker
• Herkenning bij jezelf, maar ook bij de ander
• Sollicitatietips
• Ontstaan weer nieuwe connecties (netwerken)
• Elkaar helpen met (nu zichtbare) problemen
• Bewustwording

Kortom weer een zeer leerzame en gezellige morgen met dank aan Marga en de enthousiaste TalentPlus leden.

https://nl.linkedin.com/in/margawilliams

 


Netwerken met oprechte aandacht.

Ton Feldbrugge werkt als consultant bij Movum, een bureau dat zich richt op verandermanagement: leiderschapsvraagstukken, teamontwikkeling, loopbaanvraagstukken en werving & selectie. Op 31 oktober ging hij met de leden van TalentPlus in gesprek.

Je wilt door netwerkgesprekken mensen leren kennen en informatie verkrijgen. Stop daarom met jezelf te promoten, doe je best om het in een netwerkgesprek niet over jou te laten gaan maar over de ander. Wat doe de ander, welke ervaring heeft hij, welke ontwikkeling heeft hij doorgemaakt? Doe dit met oprechte belangstelling, verdiep je in de ander. Waarom is dit werk zo leuk, waardoor raak je geïnspireerd? Benoem wat je interessant vindt en sluit af met een vraag: weet je misschien nog iemand met wie ik over dit thema van gedachten kan wisselen? Het doel is dat mensen je eerder kennen dan je cv!

Ton Feldbrugge deed dit door oprechte belangstelling voor de leden van TalentPlus, hij stelde prikkelende vragen waardoor we weer met andere ogen naar het netwerkgesprek en onszelf kijken.

 

Probeer jezelf als een duidelijk product neer te zetten, wat vind je leuk om te doen, waar ben je naar op zoek, waar word je enthousiast van, waar liggen je sterke kanten? In de supermarkt koop je ook geen onduidelijk product!

Een leerzame bijeenkomst met nieuwe inzichten die door een groot aantal TalentPlussers gelijk werden ingezet op het Werkfestival.


Wie ben ik om aan mezelf te twijfelen?

Op woensdag 24 oktober verzorgde Jacqueline Oosterwijk een inspirerende ochtend bij ons in het Poortershoes. De rode draad door haar presentatie was ‘Laat je niet leiden door als ik maar een baan heb’. Als je weet waar je kracht ligt dan laat je dat in je sollicitatiegesprek ook blijken!

Jacqueline gebruikt de kernkwadranten van Daniel Ofman (kernkwaliteiten, valkuilen, allergieën en uitdagingen) in de zoektocht naar de specifieke kracht in jezelf. Wie ben je? Waar ben je goed in? Waar erger je je aan? Wanneer voel je je kwetsbaar? Allemaal belangrijke vragen, waarbij de antwoorden je kunnen helpen je op een goede en realistische manier te profileren.

Het is belangrijk om een onderscheid te maken in kwaliteiten (duidelijke karaktereigenschappen), talenten (vaardigheden die je kunt oefenen) en competenties (bekwaamheden om iets uit te voeren, deze zijn aan te leren). Jacqueline vergeleek dit met de profvoetballer: ook al is iemand nog zo goed, hij of zij zal de talenten moeten oefenen om op hoog niveau te kunnen spelen. Dit niveau bereik je niet vanzelf.

De TalentPlus-leden werden uitgenodigd met elkaar voorbeelden te delen van wat zij zagen als hun kernkwadrant en wat opviel in hun eigen kwadrant. Mooi was om juist hele tegengestelde kwadranten naar voren te brengen.

 

De ochtend werd afgesloten met het voorbeeld van het begin van de ochtend: de foto van oud-staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Fred Teeven, die een lijnbus bestuurt: doe het werk dat dicht bij je ligt, en pas het ergens in. Weer een inspirerende ochtend!


Een reis door de tijd

Op woensdag 10 oktober hadden wij TalentPlus-ers een bevlogen ochtend met Engbert Breuker van Pentascope. Engbert had twee gasten meegenomen, Frank Brouwer en Roelof Rieks. Het werd een feest van herkenning aan de hand van een reeks oude telefoontoestellen die op de grond werden neergezet in volgorde van ontwikkeling. Hierdoor kon je goed zien dat de tijd tussen de ontwikkelingen steeds korter werd: innovatieve technologieën volgen elkaar steeds sneller op.

De reis begon in 1950 en eindigde in het heden. Periodes van tien jaar werden vergezeld van mooie beelden uit het Polygoon-journaal, huishoudelijke voorwerpen en muziek van toen. Via babyboomers, flowerpower, crisisjaren en toenemende individualisering werd de rode draad door maatschappelijke ontwikkelingen geschetst. Al deze herkenbare voorwerpen, muziek en beelden waren de opmaat tot de eigenlijke boodschap: niet alleen de ontwikkelingen in de maatschappij, maar de reflectie daarvan in het denken over leiderschap. Bazen worden managers, managers worden ondernemers, en managers worden leiders, die ook van mening mogen veranderen: dit betekent dat je het inzicht hebt om te kunnen veranderen.

In het heden aanbeland wordt duidelijk dat zingeving belangrijk is, werk moet niet worden gezien als een functie, en alleen met het intellect worden uitgevoerd, maar met het ‘hele lijf’. ‘Vrij denken’ en ‘zelf organiseren’ zijn een uitweg in een wereld waarin de snelheid van veranderen de snelheid van leren heeft ingehaald. Denk maar aan die telefoons waar we de ochtend mee begonnen…..


Werk in Zicht...

Woensdag 26 september bezocht José Gatsonides, accountmanager bij Werk in Zicht een bezoek aan TalentPlus Groningen. Haar traject verliep van MEAO naar HEAO naar communicatiewetenschappen aan de universiteit. Na verschillende banen kwam ze tot de conclusie dat ze het sociale en commerciële wilde combineren. Dit resulteerde in een baan als accountmanager bij de gemeente Groningen voor de zakelijke dienstverlening (overheid en onderwijs).

Het accountteam werkt samen met het UWV en werkgevers voor de arbeidsmarkt Noord. Ze geven lezingen over de participatiewet en organiseren bijeenkomsten voor werkgevers waarin expertise en netwerken worden uitgewisseld. De doelgroep zijn mensen in de bijstand, cliënten UWV, statushouders en het doelgroepenregister. Voor kandidaten met een beperking bestaat een specifieke aanpak. Na plaatsing worden ze begeleid door een coach en er worden trainingen verzorgd voor de begeleiding op de werkvloer.

Interventies zijn opleidingstrajecten, werkervaringsplekken en bijeenkomsten gericht op een specifieke doelgroep. Er wordt vooral gekeken naar wat iemand wel kan. José sluit af met de vraag wat ze voor ons kan betekenen en dit resulteert in afspraken voor netwerkgesprekken met een accountmanager van de gemeente Groningen.
Weer een zeer nuttige bijeenkomst!


Geef je eigen beeld de ruimte

Op woensdag 19 september had TalentPlus Groningen Friederike Korte van ‘For People Company’ te gast. Deze ochtend werd maar weer al te duidelijk welke toegevoegde waarde onze actieve groep heeft in het bijeenbrengen van kennis en ervaring van haar leden met genodigden met een zeer uitgebreid netwerk.
Friederike heeft niet alleen een uitgebreid netwerk, deze ochtend werden we door haar uitgenodigd elkaar beter te leren kennen dan we dachten, door over elkaar in tweetallen te vertellen wat we wisten en te vragen: ‘wat doe je nou precies, wat heb je te bieden?’. Het bleek al snel dat we elkaar nog veel beter kunnen helpen door meer van elkaars achtergrond te weten. Gericht vragenstellend hebben we elkaar aan onvermoede netwerkcontacten geholpen.
Kern van Friedrikes betoog was: ‘Wat is de motivatie vanuit je hart? En verander daarmee je profiel’.

Zelf zei ze het mooi:

Zorg dat je niet in een voor jou giftige omgeving zit”.

Als je iets wilt veranderen doe dat dan in een omgeving waar dat kan, zoals de politiek. Maar kies altijd een passende invloedslijn.

Kritische vragen, goede tips, netwerkcontacten, literatuuradviezen, kortom, een ochtend die we niet hadden willen missen! 


Paul Passier bezoekt TalentPlus

Het is woensdag 12 september 2018, de eerste reguliere bijeenkomst van TalentPlus Groningen in het ons zo vertrouwde Poortershoes.
De gastspreker van vandaag is Paul Passchier van Tweelinck advies en impuls.
Onderstaand is in het kort weergegeven wat duidelijk gemaakt wordt gedurende de zeer geanimeerde en dynamische presentatie van Paul, waarbij er veel interactie is met de TalentPlussers.
Paul’s intro is eigenlijk samen te vatten als “ik wist vroeger niet wat ik wilde worden”, dit in tegenstelling tot een aantal familieleden die al op zeer jonge leeftijd wisten wat ze wilden worden en dat uiteindelijk ook bereikt hebben.
De zoektocht naar “wat wil ik eigenlijk met mijn leven”, heeft hem gemaakt tot wat hij nu is, eigenlijk een door de praktijk gevormde zoeker, die daardoor ook anderen goed kan helpen zoeken.
Hij zoekt de verbinding tussen de eigen ervaring en de problemen van anderen, dit is wat wij ook moeten doen, je verbinden met anderen zodat jij je talenten kunt inzetten opdat er een goede samenwerking ontstaat, ook tussen tegenpolen, die elkaar aanvullen.
Paul stelt voor een verkorte versie van zijn Diepenring drijfveren wandeling te doen, waarbij wij in tweetallen, tijdens de wandeling, een oefening doen om elkaars overeenkomsten en verschillen “boven water” te krijgen, en zo uit te vinden of een team van beiden een effectief team op zou kunnen leveren, zo leer je niet alleen de ander, maar ook jezelf goed kennen!
Tijdens de wandeling vertelt Paul wetenswaardigheden over de stad en haar bewoners, zo komen o.a. Huize Tavenier en een voormalige woonplek van Pim Fortuyn aan bod, Paul gaat hierbij in op de drijfveren van de (bekende) bewoners.
Een zeer geslaagde, amusante én leerzame morgen, met dank aan Paul Passchier (www.Tweelinck.nl)


Bezoek TalentPlus aan Waterschap Hunze en Aa’s

Als eerste activiteit na de zomerstop staat er bij TalentPlus een bedrijfsbezoek op het programma!
We gaan op bezoek bij Waterschap Hunze en Aa’s in Veendam.
We ontmoeten elkaar bij het kantoor van het Waterschap en worden daar met koffie en cake ontvangen door Willeke Bergman, zij verzorgt Communicatie en Educatie voor het Waterschap.
Middels een film en presentatie maakt zij ons uitgebreid duidelijk wat het Waterschap allemaal doet, tevens is er uitgebreid aandacht voor de verschillende functies die er zoal bestaan binnen het Waterschap.
Hierna begeven wij ons naar de Rioolwaterzuivering in Veendam waar wij door Marcel Koops worden rondgeleid, hij vertelt uitgebreid over de verschillende stappen die het rioolwater doorloopt voordat het weer schoon genoeg is om op het oppervlaktewater geloosd te mogen worden.

Tevens is er aandacht voor het rioolwaterslib, waaruit gas gewonnen wordt, hiermee wordt weer elektriciteit geproduceerd waarmee het proces (mede) gaande gehouden wordt.

 

Het was niet alleen zeer interessant, het was ook leuk elkaar weer te zien na de vakantieperiode, wat zijn we toch een leuke club!


Zoem, zoem, zoem!

Het was een geweldige laatste bijeenkomst van TalentPlus voor de zomerstop! We brachten op deze warme woensdag een bezoek aan Erik Lansink, lid van de vereniging en imker. Samen met zijn vrouw Mieke van Es werden we zeer hartelijk verwelkomd.

We startten met een rondgeleiding door hun geweldige tuin met geurende bloemen, om aandacht vragende varkentjes, zoemende bijen rond de bijenkast, het geweldige atelier waar Mieke cursussen geeft … nog meer bloemen en een groentetuin én de Engelse schapen.

Erik vertelde met liefde en passie over zijn bijenvolken, de werksters en de koninginnen, de ingenieuze manier van hoe een bijenvolk samenwerkt. Met als prachtig resultaat de mooie honingraten gevuld met goudkleurige honing.

In een lommerrijk gedeelte van de tuin genoten we van een heerlijke lunch. Op woensdag vijf september gaan we weer van start met een bedrijfsbezoek aan het waterschap Hunze en Aa’s.


Een sprankelend bezoek van Karin Sitalsing bij TalentPlus Groningen

Op woensdag 11 juli kwam journalist, schrijver en, met nadruk, noorderling Karin Sitalsing ons met een bezoek vereren. Doel van haar bezoek was om ons een inkijkje in haar loopbaan te geven met daarbij speciale aandacht voor het wel en wee van de freelancer (ZZP-er).

Karin vertelde op levendige wijze over haar werkzame leven, van columnist en journalist met een vaste baan, naar freelance correspondent voor de drie noordelijke provincies en daarnaast nog columnist, journalist én schrijver van    diverse boeken.                                            Kenmerken van Karin haar ZZP-schap die telkens weer naar voren kwamen zijn; vrijheid, netwerk, wortels in het noorden, bij jezelf blijven, doen waar je blij van wordt, op mijn manier, blijf je verwonderen, wat maakt mij uniek, en dat ‘koetjes en kalfjes communicatie’ soms grote (positieve) gevolgen kan hebben.

En een nadeel van het ZZP-schap? Hier moest even over nagedacht worden, en dan: als je niets doet, bij vakantie of ziekte, tja, dan verdien je ook niets.
Het was een boeiende en inspirerende ochtend, met veel interactie met de TalentPlussers, waarna de draad van het verhaal weer werd opgepakt.


Minder moeten, meer flow

Op woensdag 4 juli gaf Frank Roelands, zelfstandig loopbaancoach, een inspirerende presentatie. Frank heeft in het basisonderwijs gewerkt, daarna de switch gemaakt naar een functie binnen de re-integratie en vervolgens de stap gezet naar het zelfstandig coachschap. Hij kon door zijn ervaringen ons prikkelen de juiste vragen te stellen bij het zoeken naar een nieuwe baan. Voor hem is het leidende motto ‘creëer je eigen functie’ door de vraag te beantwoorden wat je het liefst doet, en vervolgens jezelf te vragen: ‘kan ik hier een baan van maken’?

De groep kreeg gelegenheid vragen te stellen die op een flip over werden genoteerd en aan het eind van de sessie beantwoord werden, zoals ‘Wat onderscheid jou van andere coaches?’, ‘Hoe kom je aan klanten en houdt je die?’, ‘Hoe help je mij aan een baan?’, ‘Wat is het grootste struikelblok bij het vinden van een baan?’ en ‘Verkoop je ook wel eens ‘nee?’

De belangrijkste vraag die hij deze ochtend wilde meegeven aan ons is: heb je wel eens in een flow gezeten? Belangrijk voor het gevoel van flow is je ambitie en motivatie: waar sta je ‘s morgens voor op? Flow houdt volgens Frank in: totale betrokkenheid, spontane creativiteit, genot (‘gouden momenten’) en een optimale ervaring.

Het boek ‘Minder Moeten, Meer Flow’ van Jan Bommerez is een praktische handreiking voor eenieder die op zoek is naar flow. Frank wil de test uit het boek delen met de leden van TalentPlus zodat we kunnen onderzoeken hoe flow ons kan helpen de zelf gecreëerde functie te vinden.


Prikkelend, inspirerend en het geeft energie…. 

Dat waren de reacties van vandaag op de gastspreker bij Talentplus Groningen: Jantine Wijtsma van 10VoorWerk. Een interactieve bijeenkomst over profileren op de arbeidsmarkt en netwerken. Wat kun je voor elkaar betekenen en hoe kun je dat bereiken?

Jantine nodigde vooral ook uit om bij jezelf te rade te gaan wat je drijfveren zijn in de zoektocht naar werk. Een van de kernthema's was: Wat wil je weten over de organisatie of het bedrijf waar je wilt werken, zet je eigen verhaal op de tweede plaats en wees nieuwsgierig. 

Daarnaast bracht ze drie dames mee die zij op dit moment begeleidt in hun loopbaantraject, wat voor beide partijen weer een frisse blik bood op hoe elk individu in dit proces staat.

 

Twee titels die als leestip vandaag voorbijkwamen, Welke kleur heeft jouw parachute? van Richard Bolles en Het Grote Sollicitatiewerkboek van Aaltje Vincent.

Jantine sloot af met zoals zij het graag noemde een van haar ‘preken’:

“Houd in je achterhoofd: mensen werven mensen.”


Presentatie Jantje Brouwers “De Kracht van het verlies”

Deze week maakten we bij TalentPlus Groningen een presentatie mee van Jantje Brouwers. Zij heeft een praktijk voor coaching bij verliezen en veranderen, De Hofstee.

Jantje gebruikt de metafoor van een spinnenweb, alle draden in een web zijn met elkaar verbonden en elk web is bijzonder en uniek. Verlies doorbreekt het web, je web is beschadigd. Verlies kan zeer divers zijn, het verlies van partner, kind,gezondheid … maar ook het verlies van werk.  

Het Trimbos Instituut noemt ‘verliezen van werk een van de ingrijpendste gebeurtenissen in een mensenleven. Onderzoek laat zien dat mensen deze klap moeilijk te boven komen’. Het rouwproces is afhankelijk van de band die je had met je werk. Het verlies van vertrouwen is vaak een bijkomend verlies.

Kernpunt van de presentatie is bewust en actief omgaan met rouw. Verlies is iets dat je overkomt maar rouw is een periode waarin je keuzes kunt maken. Dit kan betekenen je verlies nemen, afscheid nemen, onvoltooide zaken zoals verwachtingen, dromen en confrontaties een plek geven. Dit is ook de kern van verlies, het moment waarop alles stilstaat, zaken weer op orde krijgen, werken aan herstel. Het kan je op een ander spoor zetten en je zelfs verrijken.

Steunpilaar bij verlies ben je allereerst zelf door de veerkracht die je bezit. Verder zijn dat je relaties met familie en vrienden, muziek, kunst, natuur en wandelen en natuurlijk de goede herinneringen.


Groningen Seaports ontvangt TalentPlus

TalentPlus Groningen zal de komende tijd regelmatig bedrijven in het Noorden bezoeken. Een mooie manier om de Noordelijke bedrijven beter te leren kennen en om contacten te leggen. In dit kader waren op 25 april 22 leden van TalentPlus afdeling Groningen op bezoek bij Groningen Seaports in de Eemshaven.

Directeur Frans Alting van de Vereniging Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta (SBE) vertelde over de ontwikkelingen in het Eemsdelta gebied. De fors toegenomen activiteiten en plannen voor de Eemshaven en de haven van Delfzijl leiden tot een groeiende vraag naar arbeid die steeds lastiger in te vullen is.

Marjolein Zwerver, Sales & Support manager bij Groningen Seaports, schetste een beeld van de bedrijven die er gevestigd zijn en de plannen voor de komende periode. De bijeenkomst werd afgesloten met een toer door het havengebied van de Eemshaven.

TalentPlus Groningen bezoekt Groningen SeaportsOntwikkelingen Eemsdelta
Het Eemsdelta gebied is door de rijksoverheid aangewezen als pilot voor ontwikkelingen die moeten helpen om in 2050 te voldoen aan de klimaatdoelstellingen van Parijs. Dit leidt tot veel plannen en daaruit voortvloeiende activiteiten. Het gebied is momenteel één van gebieden in Nederland met de hoogste economische groei.

Daarnaast neemt tot 2030 de wereldbevolking toe met 1 miljard mensen, die allemaal gevoed moeten worden en producten gaan gebruiken, die gemaakt moeten worden. Het is dan ook van groot belang de circulaire economie (hergebruik van grondstoffen) snel verder te ontwikkelen. Daar zijn de samenwerkende bedrijven in de Eemsdelta al druk mee bezig.


ANBO komt met vacaturesite voor 45-plusser

Ouderenorganisatie ANBO lanceert vandaag een site om 45-plussers aan een baan te helpen. De bond zegt in te spelen op werkgevers die ouderen zoeken, maar hen moeilijk kunnen vinden.

Op anbo.nl/werkt staan vanaf vandaag tientallen vacatures waarvoor werkgevers en opdrachtgevers (ook) ouderen zoeken. De website is tot stand gekomen in samenwerking met het uitzendbureau Ervaren Jaren. Het aanbod bestaat naast betaalde banen en bijbanen ook uit vrijwilligerswerk, omdat er volgens de bond ook ouderen zijn die niet per se op zoek zijn naar een salaris, maar wel actief willen blijven.

>> Lees het hele artikel over het initiatief van ANBO


Onlangs verscheen er een uitgebreid artikel over TalentPlus Groningen in de Groninger Ondernemers Courant. Lees hieronder het artikel.

TalentPlus voor werkzoekende 45+ers

5 december 2017
Actief bezig zijn om terug te keren in het arbeidsproces. Werkzoekende 45+ers met een HBO/WO-werk- en-denkniveau zijn daar wekelijks mee aan de slag. Dat doen ze door sollicitatievaardigheden te verbeteren, social media nog beter leren in te zetten, kennis te maken met ondernemers of de mogelijkheden van een carrièreomslag te onderzoeken. TalentPlus Groningen, één van de afdelingen, is sinds 15 november verdubbeld in ledenaantal. Dit geeft aan dat er behoefte bestaat aan een organisatie van gelijkgestemden. Halen en brengen is een essentieel onderdeel van de werkwijze van TalentPlus.

>> Lees het artikel over Talent Plus Groningen verder


Talent Plus Groningen opent haar deuren voor 45+ werkzoekenden

28 oktober 2017
Talent Plus Groningen organiseert woensdag 1 november a.s. een kennismakingsochtend voor degenen die zich tijdens het Jobcafé op de ambitiebeurs hebben opgegeven als geïnteresseerde. Maar liefst 40 mensen hebben zich hiervoor aangemeld. Tijdens de ochtend zullen de geïnteresseerden geïnformeerd worden over de werkwijze van Talent Plus en licht de afdeling Groningen alvast een tipje van de sluier op over haar aankomende activiteiten. Het belooft een boeiende ochtend te worden. Voor informatie over de ochtend kan er contact opgenomen worden met Frans Huizinga, telefoon 06 13 13 16 72. De kennismakingsochtend begint op 09.30 uur in het Poortershoes in Groningen. Aanmelden is verplicht